Pedagogische en psychologische ondersteuning aan kinderen en gezinnenWat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken, bijvoorbeeld een (verkeers)ongeluk, een overval, medische handelingen en pesterijen. Deze behandelmethode wordt in Nederland bij volwassenen toegepast sinds 1994 en bij kinderen en jongeren sinds 2000. Bij EMDR worden traumatische herinneringen eerst geactiveerd  en dan gecombineerd met een afleidende taak zoals oogbewegingen. Zo wordt de informatieverwerking in de hersenen gestimuleerd.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat EMDR succesvol is bij kinderen en jongeren.

Doel

Het doel van EMDR is om herinneringen aan nare gebeurtenissen te ontdoen van hun negatieve emotionele lading. Daardoor verdwijnen ook de klachten die samenhangen met deze herinneringen.
Veel voorkomende klachten bij getraumatiseerde kinderen en jongeren zijn: er steeds aan denken, nachtmerries, angsten, snel kwaad zijn, moeite met concentreren en slaapproblemen. Ook kunnen zij extra aanhankelijk zijn of lichamelijke klachten hebben zoals hoofd- of buikpijn
.

Meer lezen?
EMDR Folder Kind & Jeugd
emdr-kinderen-nl-8.pdf (1.07MB)
Meer lezen?
EMDR Folder Kind & Jeugd
emdr-kinderen-nl-8.pdf (1.07MB)


Hallo! Vidra hier!   

Ik ga je uitleggen wat EMDR is!

Je bent hier gekomen omdat je last hebt van iets vervelends dat je hebt meegemaakt. Dat kan een ongeluk zijn, een brand, een aanranding, pesterijen of iets anders naars. Misschien is het één keer gebeurd, maar het kan ook maanden of zelfs jaren hebben geduurd. Door zo’n vervelende gebeurtenis kun je je anders voelen. Wat er gebeurd is, blijft maar als een film terugkomen in je hoofd. Of je hebt nergens zin meer in of kunt niet goed slapen. Maar het kan ook zijn dat je snel boos bent of je moeilijk kunt concentreren..


Veel kinderen vinden het raar, dat ze opeens zo anders reageren. Maar dat komt allemaal door die gebeurtenis. En door dat rotgevoel en de nare gedachten die daarbij horen. Gelukkig is daar snel iets aan te doen, met EMDR.

EMDR zorgt dat je brein in de war gemaakt wordt, door het luisteren naar piepjes en het volgen van handbewegingen. Door de verwarring wordt de vervelende herinnering minder vervelend in je hoofd en heb je er minder last van. 


E-mailen
Bellen
Info